Assalammualaikum dan salam Ramadan... :)
Hari ni telah masuk malam ke 24 Ramadan..Ramadan semakin melabuhkan tirainya..Semoga dalam detik-detik terakhir stage ke3(final) Ramadan ni, semakin dipertingkatkan amal dan munajat keampunan kita kepada-Nya.. Bagi yang ABC tu, lepas Raya jgn buat-buat lupe nak mengganti ye..hehe
Oklah, straight to the point, here, I wanna share some recipes yang sempat diterai untuk buat puding karemel ni..1st time tau!! hahaha...x sangke dalam weng-weng otak ni, still jadi, hohoh.. OK bah kalo kau!!! :PP
Puding karemel Myresepi.com
Bahan-bahan ( saiz:16 cm )
- 400cc(400ml) susu segar/susu cair
- 5 sudu besar gula halus
- 3 biji telur- pada suhu bilik
- 2 biji telur kuning-pada suhu bilik
- 2-3 titik esen vanila
- [ KARaMEL ]
- 5 sudu besar gula
- 2 sudu besar air
Cara-cara
Sediakan karamel:
1.Masukkan gula ke dalam
periuk dengan 1 sudu besar air.
2. Masak di atas api sederhana. Bila nampak sedikit perang,
masukkan 1 sudu lagi air. Masaklah sehingga perang. Tuang ke dalam loyang.
Ketepikan.(tapi saya buat direct je pakai Loyang, b4 karemel tu sejuk ,
rata2kan la,api jangan beso ok! )
3. (Dalam bekas lain) Masukkan telur dan kuning
telur ke dalam mangkuk. Sambil dikacau masukkan gula sedikit demi sedikit.
Kacau dengan perlahan sehingga sebati. Jangan biarkan berbuih.Tapi aku
buat berbuih je, agak2 la, jangan sampai macam berbuih air sabun tu sudah la…
4. Dalam periuk lain masukkan susu dan esen vanila. Panaskan
sehingga 60 degree. Jangan sampai mendidih. yang ni, aku pun xtaw camne dah
60Degree..(=.=”)agak2 la, jangan sampai mendidih, ade cam bubble kecik2 tepi
periuk tu , tutup la..just nak condition sus utu suam je..)
5. Dengan susu yang masih panas lagi, masukkan sikit demi
sedikit susu ke dalam telur tadi. Kacau sehingga sebati. Tuang ke dalam loyang
yang ada karamel tadi.
6. Tutupkan loyang dengan 2 lapis aluminium foil. Kukus
dengan api sederhana selama 30 minit(aku x buat pon
7.Atau boleh juga dibakar di dalam oven. Tapi perlulah
diletakkkan air suam ke dalam dulang pembakar. Bakar selama 40-45 minit pada
suhu 150 degree.
8.Bila dah masak. Jangan buka aluminium foil. Biarkan 5
minit. Kemudian bolehlah dibuka.
9.Bila sejuk bolehlah disimpan dalam peti sejuk.
Tips:kalau nak cantik pakai la dulang yang diameter kecik,
klu cam dulang saiz aku ni kne buat 2x bancuhan ni baru naik cantik , tak penyek)
OK…siap!teng3!!!!! .. >>>>>----à
Home made puding karemel 1
Resepi pudding karemel Nani Rostam. (yang ni kurang manis
sikit..)
Bahan-bahan:
7 biji telur grade A.
1 tin susu pekat.
1 tin air (guna tin susu tadi)
1 sudu teh esen vanila
2 sudu gula
1.
masukkan gula di dalam loyang dan letak loyang
di atas api dapur dalam masa lebih kurang 2 minit. Kacau gula sehingga berwarna
kuning pekat keemasan. Angkat dan ketepikan.Letak air dalam 1 sudu untuk elak
hangit sbb klu karemel hangit, pudding akan pahit gile !!
2.
dengan menggunakan garfu, pukul telur sehingga
sebati. Masukkan susu dan air....kacau lagi dan masukkan esen vanila. (Masa
mengacau dianggarkan selama 5 minit).
3.
Selepas itu tuang bancuhan telur tadi ke dalam
loyang yang ada gula hangus tadi dan kukus.
4.
Dalam masa 20 minit...angkat dan telangkupkan di
atas pinggan besar. Potong dan sejukkan sebelum di makan.
No comments:
Post a Comment