Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

29 Jul 2012

Main masak-masak dengan adik , edisi : buat cupcakes vanila

Asssalam dan salam ramadan and salam gemuruh Olimpik yang baru membuka tirai..

selamat hari Ahad dengan semangat berkobar-kobar berpuasa kepada yang berkenaan.. (^^.)v
 Pejam celik dah 9 hari dah puasa, so amacam dengan performance korang? ada bagus?.. mudah - mudah semakin mantop...bagi yg suam2 suku tu, saya menyeru anda MARILAH berjuang!! still belum terlambat lagi ...lagipun , dah nak masuk fasa ke 2 Ramadan dah ni.. (pesan untuk Cik Aqil ni juga..)hehe..

Tanpa melengah -lengah lagi, atas permintaan individu tertentu. .. here nak share resepi cupcakes vanila yang dibuat bersama angah and adik before puasa aritu..Not bad jugak untuk amatur kayak kami...even ising dye cam merapu jek..hehe (=.=") yang penting abah cakap ... "SEDAP! " weee!! susah taw tak abah tu nak puji cakap sedap ke hape..mengalahkan chef dalam MAsterchef tu ha...

Resepi cupcakes vanila...

Bahan-bahan ( 35 biji )

  • 150 g mentega
  • 185 g tepung naik sendiri
  • 150 gram gula kastor
  • 1/2 sudu teh soda bikarbonat
  • 3 biji telur
  • 1 sudu teh vanilla
  • Untuk ising:
  • 100 g mentega
  • 200 g gula ising
  • 2 sudu teh air panas
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • chocolate rice utk tabur

Cara-cara

agak -gak klu naik camni maka elokla cupcakes korang..ni guna cup kertas biase je

hasil cupcakes conteng2 dengan adik..
  1. Pukul butter dan gula hingga kembang( nak tau kembang cam mano? ha korang tebalikkan je  butter yang dah dipukul tu, klu x jatuh kembang la tu, color nye dah bertukar pada color cream gebu-gebu)
  2. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan esen vanilla
  3. Masukkan tepung yang dicampur dgn soda bikarbonat. Adun sebati (jgn lupe ayak dlu tepung, baru naik cupcakes korang  =)
  4. Susunkan kertas kek cawan kedalam acuan. Masukkan adunan hingga 3/4 penuh
  5. Bakar selama 10 minit dgn suhu 180 C (panaskan oven 10 minit sebelum membakar )
  6. Utk ising, pukul mentega dan gula ising hingga kembang. Masukkan esen dan air panas. Pukul lagi hingga putih dan berkrim
  7. Sapukan ising atak kek. Pastikan kek betul-betul sejuk sebelum diletakkan ising. Kemudian boleh tabur manik atau choc rice .(ikut suka-suka hati korang) 
 P/S:klu nak sinh ni lagi best campu sikit lemak sayuran a.k.a shortening dalam 1/2 sudu ..ni bagi elakkan isng korang cepat cair (malaysia ni kan panas) ..erk..one more ..klu suka boleh buat perisa lain cam coklat ke then pipe kan filling (inti) yang korang suka cam blueberry , coklat, etc.

::Selamat menterai!! DOTz::




No comments: